Border collie története

A border collie korábban a brit juhászok titkos kedvence volt, manapság azonban egyre népszerűbb a városokban is.
A 19.század közepétől kezdték tudatos szempontok alapján tenyészteni - kimondottan nyájterelésre és önálló munkára juhokkal és más csordaállatokkal. Terelési stílusa egyedülálló, tekintetével és különleges osonó mozgásával irányítja a rá bízott állatokat, a baromfiktól egészen a szarvasmarháig.
A hivatalos kutyatenyésztés csak 1976-ban fogadta el önálló fajtaként, kiváló munkakutya, ezért tenyésztésében nem az egységes küllem az elsődleges cél.

A border collie még ma is a világ egyik legjobb terelőkutyájának számít - és szerencsére még a lakásban tartott egyedeik is kitünő terelőösztönről tesznek bizonyságot a ma már már hazánkban is az egyre népszerűbb terelőversenyeken, - de bármely más kutyasportban is megállják a helyüket, legyen az flyball, agilty vagy frizbi, de sikeresen kiképezhetőek mentő, nyomkereső vagy terápiás kutyának is.

A border collie egészséges fajta, szőrzete nem igényel sok ápolást, nem ugatós, lakásban és kertben tartva egyaránt kellemes társ, de hatalmas mozgásigényét mindenképp ki kell elégítenünk. A border nagyon gyorsan tanul, de pont kimagasló intelligenciája miatt sok foglalkozást igényel , ezért csak olyan gazdának javasolható, aki nem sajnálja az időt és fáradtságot a kutyájára, aki ezt bőségesen meghálálja.

 

 

Standard

Általános megjelenés: Arányos kutya, a lágy külső vonalak kiváló belső harmóniát, bátorságot és tökéletes kiegyensúlyozottságot sugároznak.

Vérmérséklet: Ellenálló és szorgalmas juhászkutya, sok-sok kitartással buzgó, éber, figyelmes és nagyon intelligens.

Fej és koponya: A koponya széles, a fülek közt lapos, oldalai fokozatosan és simán vékonyodnak el az orrig. A stop kifejezett. Az arcorri rész erős, hossza megegyezik az agykoponya hosszával. Az ajkak feszesek, tiszták. Az orrtükör nagy, általában fekete, a kék, barna, vörös egyedeknél a szőrzet színét követő árnyalatú. Az orr és az ajkak folt nélküliek.

Szemek: Egymástól távol ülők, oválisak, közepesen nagyok, színük harmonizál az egyed színeivel. A sötétebb szemszín a kívánatos. Kivéve a barna egyedeknél, ahol a világosabb szín, a merléknél a kék, illetve kéken pettyezett megengedett. A tekintet gyöngéd, buzgó, figyelmes és intelligens.

Fülek: Középméretűek, nem ülnek túl közel egymáshoz, féli felállnak.

Száj: A fogak épek, erősek. Az ollós harapás a kívánatos.

Nyak: Mérsékelten hosszú, izmos, enyhén ívelt, a vállak irányában durvaság nélkül szélesedik el.

Első rész: A vállak hosszúak, jól szögeltek a felkarral. A felső lábak jól csontozottak, egyenesek, szemből nézve párhuzamosak, könyökben sem kifelé, sem befelé nem fordulnak. A lábközép flexibilis.

Törzs: A törzs mérsékelten hosszúak, a bordák jól íveltek. A mellkas mély, mérsékelten széles, izmos, enyhén ívelt. A lágyék mély, nem felhúzott.

Hátsó rész: A far széles, izmos. A comb hosszú, széles, izmos. A térd jó szögelésű, a csánk mély, erős, hátulról nézve egyenesek és párhuzamosak.

Mancsok: Oválisak, jól párnázottak, erősek, épek. Az ujjak mérsékelten íveltek, szorosan zárodnak. A körmök rövidek és erősek.

Farok: Mélyen tűzött és tartott, csánkig erő, szőrrel dúsan borított. Izgalmi állapotban, illetve mozgás közben felemelkedhet, de soha nem a hát vonala fölé.

Mozgás, járásmód: Szabad mozgású, lágy mozdulatokkal, fáradhatatlan. A mancsait alig emeli mozgás közben, azt a benyomást kelti, hogy a kutya képes a legnagyobb titokban a leggyorsabban mozogni.

Szőrzet: Dupla. A fedőszőrzet mérsékelten hosszú, sűrű, közepesen texturált. A rövid, sűrű, puha aljszőrzettel együtt kiváló védelmet nyújt az időjárás viszontagságaival szemben. A közepesen hosszú szőrzet a nyakrészen sörényt alkot, a combok és a farok szőrrel jól fedett. A pofán, a füleken, a mellső lábon ( kivéve a zászlókat), a hátsó lábakon és a csánkrésznél a szőrzet rövid, sűrű. ( Vannak rövid szőrű példányok is.)

Szín: fekete-fehér, kék-fehér, barna-fehér, vörös-fehér, sable-fehér, tricolor. A melírozott változatok is engedélyezettek: blue-merle, red-merle. A fehér nem lehet uralkodó.

Méret: A kanok marmagassága: 48-53 cm, a szukák marmagassága: 48-51 cm.

Testtömeg: 16-25 kg

Alomszám: 5-8 kölyök

Várható élettartam: 12-14 év

Hibák: Az előző pontoktól való bármely eltérés hibának minősül, és a hiba súlyosságának pontos arányba kell állnia az eltérés mértékével.

Megjegyzés: A kanoknak két, a herezacskóba teljesen leereszkedett herével kell rendelkezniük.

 

FŐOLDAL